Sjef van Dongen

Sjef van Dongen - Nederlandse PoolheldWie kent hem vandaag de dag nog?
Nu is er een boek over deze Nederlandse Poolheld. Een reconstructie aan de hand van zijn eigen dagboeken en brieven, en verslagen van andere deelnemers van deze reddingsactie, uitgezocht door Michelle van Dijk.

Sjef van Dongen schreef zelf ook al twee boeken over zijn verblijf op Spitsbergen. Met hulp van redacteur Schiphorst verscheen in 1929, Vijf jaar in ijs en sneeuw. Mijn leven in het Noordpoolgebied. In dit boek beschrijft Van Dongen het leven in Barentsburg en zijn zoektocht naar de neergestorte zeppelin.

Hetzelfde jaar verscheen ook Een Hollandsche jongen in het hooge noorden. In dit boek verteld Van Dongen bijna hetzelfde verhaal, maar dan in de vorm van een 'jongensboek'.
Om het wat aantrekkelijker te maken voor de jeugd, wordt ook uitvoerig beschreven welk kattekwaad er in Barentsburg werd uitgehaald.

Nadat de zeppelin van Nobile was neergestort, volgden kranten over de hele wereld het nieuws van dag tot dag.
Omdat bij de redding van Nobile schepen en vliegtuigen uit tien landen werden ingezet, was Van Dijk nieuwsgierig hoe Van Dongen werd weggezet in de verslagen van de andere expedities. Zij ging op zoek in (inter)nationale archieven en sprak historici en nabestaanden van expeditieleden.
Natuurlijk was ook de verzameling van Sjef van Dongen zelf, een belangrijke bron.
Het boek Sjef van Dongen - Nederlandse Poolheld is een mooie aanvulling op de bestaande boeken van Sjef van Dongen, maar is volledig genoeg om het zonder deze achtergrondkennis te lezen. Evenals zijn eigen boeken, beschrijft dit boek zowel het leven in Barentsburg, als de helse zoektocht naar de overlevenden van de zeppelin.

Dit boek is ontstaan in navolging van het onderzoek dat de auteur deed voor de Minor 'Arctische en Antarctische Studies' aan het Arctisch Centrum, een onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen.

De Inleiding is geschreven door Dr. Maarten Loonen - bioloog en stationsleider van het Nederlands Poolstation op Spitsbergen.
De Epiloog komt van SJEF VAN DONGEN JR. - de zoon van de Nederlandse Poolheld.

Het boek bevat ook een appendix met kranten en documenten uit die tijd.

Het is te bestellen in de webshop, bij de boekhandel of direct bij uitgeverij Lectura Cultura.

Sjef van Dongen - Nederlandse Poolheld
Michelle van Dijk
ISBN 9789082135428
Hardcover, 27x20 cm, 120 pagina's, appendix met historisch materiaal.
Vormgeving: Beukers Scholma
Redactie: Mark van Schaick

Bestellen op de webshop van de auteur kan hier.

Sjef van Dongen
Volg ook de gebeurtenissen op facebook

Poolheld

Sjef van Dongen woonde als jongeman van 1923-1928 in Barentsburg op Spitsbergen. Toen het mijnbouwbedrijf waar hij voor werkte falliet ging, ging het gezin Van Dongen terug naar Nederland,
maar Sjef bleef achter.

Auteur

Michelle van Dijk is eigenaar van Longyearbyen Camping op Spitsbergen en werkt daar tevens als gids en expeditieleider.

email

Recensies

Nederlandse Poolheld Sjef van Dongen kreeg flink wat aandacht in de media.
Hier staan er een aantal genoemd.